uszczelka pod głowicą???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Martinez
    L&K
    • 2004
    • 1366
    • Audi

Zamieszczone przez morgam

Kogo ewentualnie polecacie (Wroclaw,Opole,Dolny Śląsk) gdyby okazało się że głowica jest pęknięta.Chodzi mi o zakład który zajmuje sie regeneracją głowic i bierze stare na wymiane.Pytam już teraz bo będę miał mało czasu.

Lepiej kupić po regeneracji(chyba ok 1100zł),używaną z rozbiórki (400-700)czy nową(????).Moj silnik to 1.9 tdi ASV
    Miałem tą samą przypadłość i głowica też była popękana między kanalikami. Generalnie mechanior spolerował ją wymienił uszczelkę i było git. Przy okazji stwierdził że takie pęknięcia to żaden problem i zdażają się dosyć często. Zależy jak duże są pęknięcia . Jeśli małe to nie przejmować się i jeździć.
    Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
    teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
    czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• Masmo
      L&K
      • 2005
      • 1145

Zamieszczone przez Martinez
      Przy okazji stwierdził że takie pęknięcia to żaden problem i zdażają się dosyć często. Zależy jak duże są pęknięcia . Jeśli małe to nie przejmować się i jeździć...
      Tak do końca to chyba różowo nie jest. Małe pęknięcie po pewnym czasie będzie dużym pęknieciem. W Golfie 1,6 TD po 300 kkm pękła mi głowica tak że nadawała się tylko do wyrzucenia. Słyszałem, że 1,9 TDI mają dużo lepsze głowice ale może nie jest to prawda :roll: .
      Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• morgam
        Classic
        • 2007
        • 22

Dzisiaj moja Octavka wylądowała już u mechanika.Po zdjęciu głowicy ewidentnie wypalona uszczelka.Głowica po oględzinach wygląda dobrze,czyli żadnych pęknięć i uszkodzeń na zewnątrz.Do wymiany pójdzie jeszcze profilaktycznie termostat.Wiem że powinienem ją prześwietlić i zrobić próbę szczelności ale chyba zaryzykuję.Wczoraj zrobiłem jeszcze 1000km(musiałem wrócić do domu) i wydmuchało mi ok 2 l płynu ale dopiero jak ją podkręcałem powyżej 3000 obr.Do tej granicy ubytki byly symboliczne.Jutro będę znał koszty no i bądźmy dobrej myśli że na tym się zakończy.
        Octavia 1.9 tdi ASV 110 KM 2000r

Komentarz

• Martinez
          L&K
          • 2004
          • 1366
          • Audi

Zamieszczone przez Masmo
          Zamieszczone przez Martinez
          Przy okazji stwierdził że takie pęknięcia to żaden problem i zdażają się dosyć często. Zależy jak duże są pęknięcia . Jeśli małe to nie przejmować się i jeździć...
          Tak do końca to chyba różowo nie jest. Małe pęknięcie po pewnym czasie będzie dużym pęknieciem. W Golfie 1,6 TD po 300 kkm pękła mi głowica tak że nadawała się tylko do wyrzucenia. Słyszałem, że 1,9 TDI mają dużo lepsze głowice ale może nie jest to prawda :roll: .
          Ja nie mówię że jest różowo, tylko że skoro sa małe pęknięcia to bym jeździł dalej i tyle.
          Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
          teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
          czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• niedziela67
            Elegance
            • 2007
            • 767
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez morgam
            Głowica po oględzinach wygląda dobrze,czyli żadnych pęknięć i uszkodzeń na zewnątrz.Do wymiany pójdzie jeszcze profilaktycznie termostat.Wiem że powinienem ją prześwietlić i zrobić próbę szczelności ale chyba zaryzykuję.
            Ja nie ryzykuję bo gołym okiem małych peknięć nie widać. Dopiero na stole podczs sprawdzenia i osiąnięcia temperatury strzelają gejzery.
            Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
            Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
            Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• Adamu
              L&K
              • 2006
              • 1384

powalczyłem kiedys z głowicą od diesle w golfie. jak najbardziej bym ją prześwietlił.

Komentarz

• morgam
                Classic
                • 2007
                • 22

Odebrałem dzisiaj Oktavkę.Ewidentnie była wydmuchana uszczelka pod głowicą więc nie zdecydowałem się na jej prześwietlenie (głowicy)nie ze względu na koszty ale na brak czasu ponieważ w poniedziałek już muszę lecieć (1000 km)Wymieniona uszczelka pod głowicą ,nowe śruby,nowy termostat,płyn chłodzący + wymiana tulejek przy stabilizatorach (zawieszenie) koszt naprawy 980zł bez vat :shock: .Jutro jeszcze wybieram się na test ok 200 km i mam nadzieję że będzie wszystko ok
                Czy głowicę trzeba dociągnąć po 1000 km? Bo mechanik twierdził że nie ma takiej potrzeby. A jeśli tak czy trzeba to traktować jako dodatkową usługę?I dodatkowo płacić.
                Octavia 1.9 tdi ASV 110 KM 2000r

Komentarz

• misiek^wro
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8321

Zamieszczone przez daneczek76
                  Auto Express jeśli chodzi o Dolny Śląsk we Wrocławiu.
                  Rowniez polecam
                  Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                  Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                  ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• niedziela67
                    Elegance
                    • 2007
                    • 767
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Autko odebrane.Głowica bez pęknięć,splanowana. Dodatkowo wymienione rozrząd,popychacze,olej+Filtr,płyn G12 .Koszt 1300 części + 400 robocizna.
                    Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
                    Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html

Komentarz

• koja86
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 3178

niedziela67, to spox ale cóś za tanio czy to aby na pewno oryginały?
                      A pompa wody?
                      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• niedziela67
                        Elegance
                        • 2007
                        • 767
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

[quote]niedziela67, to spox ale cóś za tanio czy to aby na pewno oryginały?
                        A pompa wody?
                        Stwierdzono bez luzów więc została

Komentarz

• koja86
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 3178

niedziela67, nie ryzykowałbym za 130zł jaki przebieg masz?
                          Już wiem 149 tyś ja bym wymienił tą pompę
                          Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• niedziela67
                            Elegance
                            • 2007
                            • 767
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez koja86
                            niedziela67, nie ryzykowałbym za 130zł jaki przebieg masz?
                            Mój mechanik bierze to w razie czego na siebie

Komentarz

• koja86
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 3178

niedziela67, niech ci to na piśmie da bo następną wymianę rozrządu masz za 90tys co da łączny przebieg około 230tys.
                              Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• majkel150010090
                                Classic
                                • 2007
                                • 1

morgam, siema mógłbys podac jakies konkretne namiary na auto express we Wrocławiu? z góry dzx

Komentarz

• misiek^wro
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8321

ASO Autoexpress

Wroclaw ul. Miedzyrzecka 3a telefon 071 - 341 - 56 - 58

Pozdrawiam.
                                  Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                  Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                  ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• BOODZISZ
                                    Ambiente
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 235

Panowie otoz ja mielamem problemz plynem z tym ze go nie sprawdzalem z pół roku i kiedyz musialem dolac az 0,5 litra aby bylo lekko ponad min. . Mialo to miejsce okolo 20 stycznia. Od tego czasu kotroluje plyn i olej i .......

Otóz po zrobieniu okolo 300 km, nic wielkiego sie nie dzieje. Sprawdzalem kilka razy olej i jest ok. Co do plynu to mam pewne zastrzezenia. Chodzi o to ze poziom plynu raz mam wiekszy raz mniejszy (oczywiscie na zimnym silniku.) są to dosc duze ruchy okolo 2-3 cm. Dzis po nocy znowu mialem okolo 0,5 cm przed minimum. Pojezdzilem troche i zostawilem samochod na okolo 4 godz. Zszedlem sprawdzic i plym byl w polowie miedzy min a max.
                                    Poza tym po odkreceniu korka i poswieceniu latarką plyn jest dosc mętny i od gory patzrac mam zołtawe zabarwienie . Moze to juz autosugestia ale dla mnie to smierdzi tam olejem.

Poradzcie i odpowiedzcie dlaczego sa az tak duze ruchy tego plynu chlodniczego. czy moge jakos to sprawdzic?? Np. diagnostyka spalin w plynie chlodniczym?

Komentarz

• oziemi
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 399

Płyn ma tam jakąś rozszerzalność i to, że jak zimno jest go mniej a po rozgrzaniu więcej nie musi nic złego oznaczać. Powiedziałbym, że jest to normalne zjawisko. Na zimnym silniku powinno być go miedzy min a max. Co do zapachu to jeśli masz dobrego nosa i czujesz olej (bardziej przypomina to woń spalin) może oznaczac to, że masz przedmuch. Najprościej wbić tester, który większość dobrych zakładów posiada, na obecność CO2. Jesli bedzie dmuchac spalinami płyn w testerze zmetnieje. Możesz też sprawdzić w inny sposób który praktykowalem i jest dość skuteczny. Na rozgrzanym silniku włącz ogrzewanie na jakąś wysoką temp. np 29st. ale nie w trakcie jazdy tylko na postoju, tak żeby silnik pracował na wolnych obrotach. Jesli po chwili bedzie leciec chłodne powietrze zamiast gorącego, a po przygazowaniu znów ciepłe na 99% masz walniętą usczelke bo przedostające sie gazy do układu chłodzenia powoduja jego zapowietrzanie, stąd dmucha chłodem :wink:
                                      Elegance
                                      ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
                                      -------------------------------------------

Komentarz

• BOODZISZ
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 235

Tak ale ja sprawdzilem plyn po nocy raz a pozniej po 4 godzinnym postoju i bylo ok. 3 cm wiecej.

Komentarz

• oziemi
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 399

Zamieszczone przez BOODZISZ
                                          Tak ale ja sprawdzilem plyn po nocy raz a pozniej po 4 godzinnym postoju i bylo ok. 3 cm wiecej.
                                          Ale mam to tak rozumieć, że po nocy sprawdziles poziom płynu a później nie odpalajac nawet po 4 godz był już inny stan?
                                          Elegance

Komentarz

• tom2212
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 3892

BOODZISZ,
                                            jesli takie cos sie dzieje to faktycznie masz "maly" problem powiem Tobie tak ze ja mialem wiekszy :/ po 1 wymianie uszczelki bylo ok przez jakies 200 km a potem znowu to samo. Efekt to holowanie 200 km do domu :/ po zdjeciu glowicy okazalo sie ze blok jest pekniety na 4 cylindrze. Niestety koszty wielkie. Nowy silnik 1500 zeta, przeszczep 500 zeta i wymiana uszczelki poprzednim razem 600 zeta. Oby u Ciebie byla tylko uszczelka pozdrawiam

Komentarz

• oziemi
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 399

Kolega ma diesla, a pękanie bloków zdaża sie baaaardzo rzadko jak już to pęka głowica.
                                              Elegance

Komentarz

• tom2212
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 3892

oziemi, wiem ale jednak sie zdaza ale mimo to lepiej gdyby mu nic nie peklo bo to sa ogromne problemy nawet jesli jest to glowica

Komentarz

• BOODZISZ
                                                  Ambiente
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 235

Zamieszczone przez oziemi
                                                  Ale mam to tak rozumieć, że po nocy sprawdziles poziom płynu a później nie odpalajac nawet po 4 godz był już inny stan?
                                                  Po nocy bylo ok. poł cm ponizej minimum.
                                                  Pozniej pojezdzilem 20min. i postawilem samochod na 4godz.
                                                  Schodze i patzr a tam poziom 3 cm, wyzszy.

Zamieszczone przez tom2212
                                                  BOODZISZ,
                                                  jesli takie cos sie dzieje to faktycznie masz "maly" problem powiem Tobie tak ze ja mialem wiekszy :/ po 1 wymianie uszczelki bylo ok przez jakies 200 km a potem znowu to samo. Efekt to holowanie 200 km do domu :/ po zdjeciu glowicy okazalo sie ze blok jest pekniety na 4 cylindrze. Niestety koszty wielkie. Nowy silnik 1500 zeta, przeszczep 500 zeta i wymiana uszczelki poprzednim razem 600 zeta. Oby u Ciebie byla tylko uszczelka pozdrawiam
                                                  O kurcze nie strasz mnie. A jakies inne objawy miales?? Spadek mocy, emulsja zamiast oleju itp. czy tylko plyn znikał. ???

Komentarz

• oziemi
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 399

Po nocy bylo ok. poł cm ponizej minimum.
                                                    Pozniej pojezdzilem 20min. i postawilem samochod na 4godz.
                                                    Schodze i patzr a tam poziom 3 cm, wyzszy.
                                                    Tym bym sie nie przejmował raczej normalne.
                                                    tom2212 napisał/a:
                                                    BOODZISZ,

O kurcze nie strasz mnie. A jakies inne objawy miales?? Spadek mocy, emulsja zamiast oleju itp. czy tylko plyn znikał. ???
                                                    Objawy mogą być różne nie ma reguły. Zależy gdzie bedzie przedmuch. Zazwyczaj jest ubytek płynu (dosyć znaczący; po przegonieniu nawet 0.5l na 400-500km) bez żadnych spadków mocy. Auto jeździ normalnie. Płyn w zbiorniczku robi sie metny i czuć zapach spalin. Może też byc w druga strone, ze olej idzie do płynu i wtedy na powierzchni widac tłuste plamy no i oczywiscie ubywa oleju.
                                                    Elegance

Komentarz

Pracuję...